Industriile creative și culturale (ICC) formează un ecosistem de cultivare, învățare și creare a produselor creative în Republica Moldova. Deși aceasta este încă în etapă incipientă, creșterea și amploarea pe care a luat-o în ultimii 5 ani este uimitoare.
Sectorul privat, potențialul economic și de export al produselor creative made in Moldova au început să prindă tot mai multă formă și culoare începând cu anul 2017, o dată cu crearea Asociației Companiilor Creative COR. Astăzi pe piața ICC din Republica Moldova cuprinde peste 2500 de companii care activează în domenii creative printre care publicitate, arhitectură, design industrial, film, muzică, jocuri, IT și alte sectoare cu impact economic. Acestea oferă un total de 13000 de joburi înregistrate legal, completate de un număr impunător de liberi profesioniști.
În anul 2022, 3 universități de stat din Chișinău au introdus în curriculă 3 specialități academice noi pentru a suplini cererea de specialiști de pe piață. În primul an au fost înrolați mai mult de 250 de studenți la specialitățile noi. Aceștia vor fi primii specialiști cu licență în game design, animație și multimedia din Republica Moldova. Colaborarea dintre sectorul privat, academic și donatori a dat naștere și centrelor de excelență din campusurile universitare (Artcor, Mediacor, ZipHouse, Clasa Viitorului, FabLab etc.) care au scopul de a oferi posibilități de expunere, învățare și integrare a studenților în circuitul economic și social al ICC, încă din etapa studenției.
Fiecare dintre sectoarele industriilor creative are un parcurs diferit , dar potențialul de dezvoltare a acestora e la fel de promițător. Filmele create în Republica Moldova au fost nominalizate și apreciate la concursuri internaționale printre care Gopo Awards, San Sebastian, Palme D’or, Locarno Film Festival, Berlinale and more. Primul film de animație VR creat în Moldova Aripi a primit mai mult de 60 de aprecieri la concursuri internaționale. Pe lângă producțiile autohtone, Moldova își dorește să atragă producții internaționale, în acest sens a fost recent aprobată Legea Cash Rebate care prevede returnarea de până la 30% a cheltuielilor suportate de către producătorii de film sau alte produse media. Astfel, Republica Moldova se aliniază celor peste 100 de state ale lumii ce au o astfel de lege.
Mai multe detalii despre industriile creative vedeți în Profilul Industriei Creative din Moldova creat de de Asociația COR.